به گزارش سلام لردگان، سايت مشرق نوشت: فتواي امام در خصوص ارتداد سلمان رشدي از همان ابتدا به مذاق بسياري خوش نيامد و حتي پس از فوت امام تلاش کردند تا با کم رنگ کردن اين حکم بتوانند رابطه بهتري با کشورهاي غربي برقرار کنند. ولي مساله حايز اهميت اين است که اين فتوا در ميان مسلمانان تازگي خود را حفظ کرده است و مسلمانان مومن به دنبال فرصتي هستند تا حکم حضرت امام را اجرا کنند.
آيت الله سيد احمد خاتمي امام جمعه موقت تهران در گفتگويي کوتاه به چند سوال ما درباره فتواي تاريخي حضرت امام پاسخ گفتند که در ادامه از نظرتان مي گذرد.
* امام در بهمن سال 1367 در واکنش به انتشار کتاب "آيات شيطاني" توسط "سلمان رشدي" اقدام به صدور فتوايي تاريخي کردند. صدور اين فتوا منجر شد تا بسياري از دولت هاي کشورهاي غربي به نشانه اعتراض سفراي خود را از ايران فرا بخوانند. صدور حکم ارتداد امام زماني صورت گرفت که تنها چند ماه از پذيرش قطعنامه 598 گذشته بود و شايد در همان زمان هم بسياري نسبت به اين کار امام انتقاد داشتند معتقد بودند که اگر اين حکم عليه سلمان رشدي صادر نمي شد اتفاق خاصي نمي افتاد. نظر شما در اين خصوص چيست؟
در مقطع زماني که امام راحل و عظيم و شان ما فتواي ارتداد سلمان رشدي را صادر کردند دقيقا بعد از پذيرش قطعنامه 598 بود. دشمنان فکر مي کردند که با پذيرش قطعنامه، امام از اصول خود عقب نشسته است ولي اين حادثه که پيش آمد به دنيا نشان داد که حضرت امام ذره اي از اصول خود عقب نشيني نکرده است و اين پيام روشني براي دنيا داشت و اين بود که امام ما اهل عقب نشيني در اصول نيست.
دقيقا همانطور که مقام معظم رهبري فرمودند "من انقلابي ام" اين ويژگي را از امام و امام از مکتب عزيز و حيات بخش اسلام آموخته است که مسلمان از اصول خود عقب نشيني نخواهد کرد. در آن مقطع کشورهاي اروپايي سفراي خود را فراخواندن و به خيال خود با اين کار به ايران گوش مالي داده باشند ولي بعد از مدتي سفراي اين کشورها دست از پا برگشتند.
معناي اين حرکت امام اين است که نظام ما و حکومت ما يک نظام و حکومت انقلابي و اسلامي است و اگر در اين عرصه ها ذره اي کوتاه بيايد هويت خود را از دست داده است. هويت حکومت ما يک حکومت ديني است و در هيچ شرايطي اينجا جاي عدول و کوتاه آمدن و سازش نيست.
* همانطور که شما هم اشاره کرديد به صحبت هاي آقا که فرمودند من ديپلمات نيستم و انقلابي هستم و اشاره اي که کرديد به اين مساله که اين حرف ريشه در مکتب امام دارد و برگرفته از اسلام است. لطف کنيد بفرماييد تفاوت يک رهبر انقلابي با يک رهبر ديپلمات صرف چيست؟
تفاوت يک رهبر انقلابيي و غير انقلابي در اين است که يک رهبر انقلابي هويت انقلابي خود را حفظ مي کند و آن کس که انقلابي نيست هويت انقلابي خود را در برخي مقاطع فراموش کرده و سازش کار مي شود و از اصول هم عدول هم خواهد کرد.
* درست چند روز بعد از صدور فتواي امام برخي در داخل و خارج از ايران به شايعه اي دامن زدند که اگر سلمان رشد توبه کند حکم ارتداد او ملغا مي شود. در تاريخ 29 بهمن همان سال يعني درست 4 روز بعد از صدور حکم ارتداد سلمان رشدي، دفتر حضرت امام بيانيه اي را از جانب ايشان منتشر کردند که در آن آمده است: سلمان رشدى اگر توبه کند و زاهد زمان هم گردد، بر هر مسلمان واجب است با جان و مال تمامى همّ خود را به کار گيرد تا او را به دَرک واصل گرداند. اگر مي شود اين مساله را از لحاظ فقهي توضيح دهيد.
مبناي فقهي اين مساله اين است که مرتد فطري کشته ميشود و توبه بعدش هم در اعدام او هيچ اثر ندارد. مرتد فطري يعني فردي که در هنگام انعقاد نطفه اش يکي يا هر دو از والدينش مسلمان بوده باشند و بعد ارتداد از او حاصل شده باشد. حکم امام مبناي فقهي اينچنين دارد. مرتد فطري کشته مي شود و توبه او هم در کشته شدنش تاثيري ندارد. حال اينکه در صورتي که توبه کند در قيامت چگونه با او برخورد خواهد شد يه مساله ديگر است.
انتهاي پيام/